Aksaray Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Aksaray Üniversitesine öğrenim görmek için gelen yabancı uyruklu öğrencilere Türkçenin öğretilmesi için kurslar düzenlemek ve kurslar neticesinde Türkçe seviyelerini ölçmek için sınavlar yapmak üzere 4 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazete'nin 30114 sayılı kararnamesiyle kurulmuştur.

Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, değişik ülkelerden gelen yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçeyi öğrenme ve üniversiteye alışma sürecini en iyi şekilde geçirmelerini sağlayan, Türkçe ile ilgili kurslar düzenleyen, Türkçe konusunda üniversite ile şehirdeki kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliğine katkıda bulunan bir birimdir.

Son yıllarda ülkemize öğrenim görmek için gelen yabancı uyruklu öğrenci sayısında artış gözlenmektedir. Bu artış üniversitemize de yansımaktadır. Gelen yabancı öğrencilerin önemli bir kısmı eğitim öğretim görecek kadar Türkçe bilmemektedir. Merkezde, bu öğrencilere eğitim öğretim görecek kadar Türkçe öğretmek için kurslar düzenlenmektedir. Ayrıca Türkçe bilen yabancı uyruklu öğrenciler için de seviyelerini ölçmek için sınavlar yapılmakta ve Türkçe bildiğine dair belge verilmektedir. Böylece merkezin kurulması, sadece birkaç bölümde değil üniversitemizin hemen her bölümünde eğitim öğretim faaliyetlerine katkıda bulunmaktadır.

Aksaray Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, faaliyetlerini rektörlüğe bağlı Türk Dili Bölümünün akademik desteğiyle yürütmektedir. Merkezi Derslikler binasında faaliyet göstermekte olan merkezin faaliyetlerine yetecek kadar derslik ve oda bulunmaktadır.